Att köpa luftgevär

 

Vilket luftgevär som ska köpas in beror främst på vilken nivå på skytte man är på. För nybörjaren kan det vara lockande att köpa ett riktigt billigt gevär så att man i första hand kan känna på sporten. Det är visserligen sant att nybörjare inte behöver lägga ner lika mycket som proffsen men man ska ändå inte ta det billigaste på marknaden. För att få så bra resultat och trivas med sitt vapen bör man tänka till och känna efter noga.

En fråga man kan ställa sig är om man vill ha PCP eller klassisk brytpipa. För de som väljer PCP kommer det innebära att de får titta på produkter i den högre prisklassen. Inom dessa finns bland annat de som tillverkas av FX Airguns. Men smakar det så kostar det. Dessa ligger på ca 10.000kr styck vilket knappast en nybörjare ska behöva lägga ut. Med PCP betyder det att en trycksatt tub kopplas till vapnet som därmed skapar det tryck som trycker iväg projektilen.

Brytpipa är betydligt vanligare och det som de allra flesta förknippar med luftgevär. För att ladda bryter man helt enkelt pipan över exempelvis knät för att placera in skottet innan det fälls ihop inför skyttet. För nybörjare rekommenderas denna variant.

Det man även kan ta hänsyn till är utgångshastighet och anslagskraft. Genom att ha ett sådant vapen skapas en rak och enkel kulbana vilket självklart gör det enklare att träffa målet.

Ytterligare en sak att ta hänsyn till är om man är vänster eller högerskytt. Gevären kan vara anpassade för det ena eller andra och vissa har även möjligheten att byggas om vilket gör att det passar för bägge möjligheterna.

Det bästa är ofta att gå till en skytteklubb och prata med erfarna skyttar. Allt för många luftgevär säljs i butiker där expediterna inte har samma djupa kunskap som skyttarna själva. Hör med de som är duktiga – det finns trots allt orsaker till att de blivit det.