Olika grenar i skytte

 

Även om skytte är en sport som för en ganska anonym tillvaro på sportsidorna och i TV är det faktiskt en av världens största sporter med runt 50 miljoner aktiva. Inom skytte finns också en rad olika grenar och varianter, vilka tänkte vi titta lite närmare på här nedan.

Pistol

Pistolskytte är en av de vanligaste varianterna inom sportskytte, kanske framför allt luftpistol, som nog många skjutit med någon gång, framför allt på tivoli. Vid de olympiska spelen finns tre olika grenar inom pistolskytte, nämligen 10 m luftpistol, 25 m snabbpistol samt 50 m fripistol.

Gevär

Gevärsskytte är också vanligt förekommande inom skyttesporten. Den allra vanligaste formen är så kallat korthållsskytte som utförs med ett gevär med kalibern .22 på 50 m avstånd. Vid OS finns tre olika grenar med gevär, 10 m luftgevär, 50 m frigevär liggande samt 50 m frigevär liggande tre positioner.

Lerduveskytte

Lerduveskytte finns i tre olika varianter, trap, skeet och sporting. Det som skiljer dessa åt är varifrån lerduvorna kommer som man skall skjuta på. I skeet kommer duvorna från fasta positioner medan de i trap och sporting kommer mer slumpmässigt. Vid OS tävlas det i trap, dubbeltrap samt skeet.