Jonas Jacobsson

 

När vi pratar om idrott i Sverige så är det nästan alltid hockey, fotboll, tennis eller innebandy – och så vidare, som man pratar om. Men faktum är att vi genom tiderna också rönt stora framgångar i sportskytte av olika slag. 

Därför så tänkte vi berätta lite om skyttar som genom åren har genererat både OS-guld och Paralympics-guld i massor. I vår första del så har vi valt den kanske mest medaljhungrige svensken någonsin.

Säckvis med medaljer

Tyvärr så är det inte vanligt att skyttar blir speciellt kända förutom under några dagar vid eventuell framgång i ett stort mästerskap. Ett namn som förmodligen en hel del känner till är dock Jonas Jacobsson, en sportskytt från Östgötska Norrköping, som sedan 1980 varit fullständigt fenomenal i sin sport.

För det var 1980 som han vann sitt första guld i Paralympics när det hölls i Arnhem i Nederländerna. Sedan dess så har Jacobsson deltagit i samtliga Paralympics och vunnit guld i SAMTLIGA. Han har alltså tagit guld i nio raka Paralympics, en prestation som knappast kan överträffas. Det ska väl vara av honom själv då, för nu satsar han vidare mot Paralympics 2016 där han inte oväntat kommer få ett visst favorittryck på sig.

För som ni förstår så är ju inte de 18 Paralympics-gulden de enda medaljerna han tagit i sin karriär. Totalt så har han över 30 medaljer i Paralympics, lägg därtill 15 VM-guld och en herrans massa EM-guld så förstår du. Till sist ska vi icke förglömma att han dessutom som förste funktionshindrade idrottare fick utmärkelsen Bragdguldet 2008.