Välja rätt klädsel till jakten

 

När man ska ut i skog och mark för att jaga så finns det en del saker man borde tänka på för att underlätta jaktturen. Det är ytterst viktigt att utstyrseln och kläderna man bär passar till ändamålet.

Bland alla olika typer av jaktkläder så finns det både bättre och något sämre alternativ att välja mellan. Det första som man ska tänka på är att kläderna stämmer överens med omgivningen man ska jaga i. Ska man lyckas stöta på djuren i skogen så krävs det att man smälter in i sin omgivning och knappt syns till. Olika kamouflagefärger brukar finnas anpassade efter våra årstider då färgerna i skogarna förändras och utvecklas. Dessutom innebär en jaktrunda oftast en längre vandring i terräng, vilket innebär ett behov av ett par bra kängor för både kyla och regn.

Inne på Sportamore så har de ett stort utbud av just kängor för alla åldrar och alla stilar. För när det gäller särskilt höst- och vinterjakt så är vikten av rätt utrustning och klädsel något man bör tänka igenom en extra gång. Temperaturen är lägre och risken för regn eller fuktig terräng är nästan garanterad. Så det man bör fokusera på när det handlar om klädsel för jakten är att man ska vara torr och varm, det vill säga kläder i flera lager och med ett underställ av mikrofibertyg. Utanpå det ska man helst ha ett mellanställ som håller värme och leder bort fukt, precis som vilken friluftsmänniska som helst.

Förutom de faktorer som direkt påverkar jägaren i sig så gäller det även att införskaffa material som är så tyst som möjligt. Ljud och dofter är de primära faktorerna som skrämmer bort eventuellt byte, så tänk på att varken kängorna eller jackan ska ge ifrån sin särskilt mycket ljud vid vind, regn eller vid tillfällen där smygande krävs.