Under älgjakten

 

Väntan

På ett pass kan du bli sittandes i flera timmar. Hela dagen kan gå utan aktivitet och du förväntas inte att vara vaksam hela tiden. Mellan dina skift får du tillfälle att fika, äta en bit och kanske ta en tupplur om ni planerar att vara ute till kvällen. Ladda hem några roliga spel på telefonen för att underhålla dig tills det är ditt pass igen. Du kan använda free spins för att spela gratis på casinos eller satsa några kronor och chansa på miljonvinsten. Är du nära din passplats medan du spelar ska du så klart ha på ljudlöst.

Försök att göra så lite ljud som möjligt. Prata så lite som möjligt i radion och se till att du inte har kläder eller utrustning som prasslar eller knarrar. Älgar har väl utvecklad hörsel och kommer att undvika ditt pass om de hör dig prata eller göra oljud i skogen.

Säkerhet

Djuret måste skyddas mot skadeskjutningar. Rensa upp passet så du har fri sikt att skjuta. Om kulan studsar mot skräp eller en kvist kan kulan ändra bana och bara skada djuret vilket leder till onödigt lidande. Är det ett gammalt pass behöver du markägarens tillåtelse innan du gör störa förändringar i området.

Du och dina lagkamrater ska också skyddas. Varselvästar eller orange huvudband är nästan obligatoriska i alla jaktlag i dag. Djuren reagerar inte negativt på färgen så det skadar inte jaktlyckan att synas tydligt för dina kamrater. Det kommer att skydda dig från felaktiga skottlossningar och du är även lättare att hitta om du bli skadad eller går vilse.