Höst är lika med jakt

 

För många så är höst lika med jakt, det gäller att förberedelserna har gått enligt planerna och att det bara att ge sig ut i skogarna. Sommaren är för många en tid då man tränar sina jakthundar och ser till så att allt är exakt som det ska då hösten kommer och jaktsäsongen börjar.

Även om man har det mesta klart när jakten drar igång så kan det vara saker som dyker upp som man inte planerat med. Även om man har rutinen som jägare så kan utrustning fallera och man blir tvungen att skaffa något nytt. Beställer du från Jakto så har du det hemma efter ett par dagar. För den som inte är bekant med Jakto så säljer de produkter för jakt, fiske och fritidsliv på nätet. En bra resurs för alla jägare.

Det finns en tradition i Sverige med exempelvis älgjakt, denna period kan räknas som helig för vissa och kan mycket väl avsätta semesterveckor när älgjakten är igång. Olika jaktlag för ett visst antal älgar som ska fällas och fördelas mellan medlemmarna i jaktlaget. Det är Länsstyrelserna som beslutar om hur mycket älg som ska fällas varje år.  Det är viktigt att hålla älgstammen i schack och att rätt antal djur fälls varje år.

Det bedrivs annan jakt än just älgjakt, det kan vara kronhjort, rådjur, björn, vildsvin och andra djur. Man kan läsa jaktförordningen som Sveriges Riksdag beslutat om vilka mer djur som kan jagas i Sverige. Olika djur jagas under olika perioder på året och för att få jaga så krävs det att man har en jägarexamen, ett jaktkort och vapenlicens för det vapen du ska jaga med. Du ansöker om vapenlicens hos Polisen som sköter allt som har med licens för vapen att göra.